pondělí 8. srpna 2011

Sochy, kříže, pomníky

Socha T.G.Masaryka a pomník padlým v 1.světové válce
Již 19.2.1926 podal starosta zastupitelstvu návrh, aby byl postaven pomník na památku padlých v 1. světové válce. Měl být umístěn ve středu  obce. Až na jaře 1938 se rozhodlo, že bude postavena socha na počest prvního prezidenta T.G. Masaryka a zároveň pomník padlým. Byl vybrán jeden ze soutěžních návrhů a zakázka byla zadána kamenické firmě v Kloboukách u Brna za 15 000 Kč. Místo pro památník bylo parkovitě upraveno a 25.9.1938 se mělo konat slavnostní odhalení. To bylo zrušeno kvůli začátku 2. světové války. Za 2. světové války byly pomníky často ničeny a zničen měl být i tento. O pomník se ale za druhé světové války nikdo  (jak Němci, tak Těšaňáci) nestaral. Pro Němce byl spíše hezký z uměleckého hlediska, kterého si cenili a Těšanským byl v těžké době nějaký pomník ukradený. Sochu tedy nikdo z domácích nebránil a nikomu z nepřátel nepřišla důležitá.



Napoleonský kříž
Kříž stojí na náměstí jako paměť na ukončení napoleonských válek. Nikdo nepamatuje, kde se vzal, ale ví se, že přežil jak Německé, tak Ruské řádění. Je to dominanta označující střed obce. Lidé kříž používají jako orientační bod. Na cestě by vám mohli říct, abyste zabočili ,,u křížku".



Sochy sv.Dominika a sv.Gottharda
Stojí  na prostranství před kovárnou. Socha svatého Dominika pochází z roku 1717 na počest Dominikánů.  Svatý Gothard pochází z roku 1773.



Žádné komentáře:

Okomentovat